Leave a comment

Salam semua….lama betul tak update blog…last update was on 14 August 2014. Kalau blog ni rumah, mesti dah berabuk..bersawang and yg pastinya mcm sebuah rumah yg sangat sunyi….diam x diam dah tambah seorg lagi anak…kat sini x pernah pon story pasal 3rd pregnancy…aduhhh…cuma boleh ingat dalam kepala saje lah experience tu. Alhamdulillah…anak ketiga dilahirkan ke dunia ini untuk menghiasi kehidupan kami suami isteri…sudah ada 2 anak perempuan tambah sorg lagi baby boy..rasa complete dah! nak tambah lagi tak lepas ni??? InsyaAllah kalau rezeki Allah bagi…kami terima dengan penuh syukur…

Now baby pon dah nak masuk 4 bulan…cepat kan masa berlalu? rasa cam x puas je tgk anak2 cpt sangat membesar…the moments are too precious.  Kalau nk story semua benda mmg x terlarat lah kat sini…nak menaip blog pon skarang x sempat. Sambung lagi nnt..ini kire mcm warm up nk blogging…hihihi. lama sangat tinggal..dah xtau mana nk cerita…where to start..dah caca merba dah semua.  Ok, till then…sambung lg nnt.

Seri Pagi…

Leave a comment

Salam semua…

entry kali ini bukan lah nak beri tips untuk menyerikan diri di pagi hari…tp sekadar coretan memori mengimbas zaman kanak2 saya…terasa jauh di bawa masa… sudah tua oke! sudah bekeluarga…beranak 2 dan InsyaAllah akan menyambut ahli yang baru tahun depan… 😀

Bunga ros..daisy..lily..tulips dan lain2 amat cantik padan mata saya tapi yang paling menggamit rasa rindu, sedih, gembira cuma lah satu jenis bunga yang biasanya tumbuh liar ditepi2 jalan…bunga seri pagi sering buat saya tenggelam balik kezaman kanak2…boleh sengih sorang2 tau bila terkenang masa dulu2…

Saya ni budak nakal…budak bendang…comot…gelap..and suka merayau ikut kawan2 atau abang2 dan adik, panjat pokok bagai…main sawah perkara biasa yang mungkin anak2 saya x berpeluang nak rasa…indah nya masa dulu2…haihhh kalau ada mesin masa…nak je back to the past je kalau boleh…walaupon time tu TV hitam putih jer ada siaran TV 1 & 2 je seingat saye…sampai la darjah 5 baru abah beli TV color yg boleh dapat siaran TV3…takde tablet..takde internet…xde Astro jugak…tp tetap BEST!!!! mungkin budak kampung yang sezaman dengan saya memahami… 😛

Jadi apa kena mengena bunga seri pagi dengan zaman kanak2 saya pulak ni? tiap2 pagi bila nak ke sekolah…saya kadang akan dihantar oleh abah naik motor…or tumpang abg naik beskal…lalu jalan yang hanya berbatu..xde tar lagi time tu…tepi2 jalan  ada banyak tumbuhan liar yang tumbuh..yang berduri macam daun semalu….pokok kemuncup…dan yang paling sauna mata saya memandang time tu adalah pokok bunga seri pagai yang tumbuh indah melata dia atas tanah….

spJadi setiap kali teringat atau nampak bunga ni…memang sangat2 terkenangkan zaman dulu2…sekarang dah tak nampak bunga ni kat kampung…hmmm maybe sebab penggunaan racun serangga untuk pokok padi…haih…zaman dah berubah…alangkah baik dan indah nya kalau anak2 saya dapat rasa udara yg segar…permandangan yg cantik…dapat bermain dengan bebas macam saya pada umur kanak2 dulu….Moga anak2 saya akan dapat pengalaman membesar yang indah2 semuanya…amin…

 

 

 

Vita-E Complex Shaklee & Kesihatan

Leave a comment

Kenapa kita perlukan Vitamin E? Vitamin E amat penting untuk memelihara kesihatan kita sebab ia adalah salah satu antioksidan yang penting untuk :

  • mencegah kanser
  • mencegah penyakit kardiovaskular.
  • memperbaiki peredaran darah
  • sangat berguna dalam rawatan “premenstrual syndrome” dan penyakit fibrocystic buah dada
  • mengurangkan parut
  • mengurangkan tekanan darah
  • membantu dalam pencegahan penyakit katarak
  • meningkatkan pengeluaran air mani
  • mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari
  • menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat
  • membantu mencegah anemia

Kekurangan Vitamin E boleh menyebabkan:

  • Penuaan kulit sebelum tiba masa.
  • Rambut gugur
  • Anemia yang ringan
  • Gangguan yang berkaitan dengan pembiakan dan kemandulan
  • Rapuh sel-sel darah merah
  • Tompok penuaan
  • Katarak
  • Kerosakan saraf tertentu
  • Pengurangan dalam nafsu seks
  • Otot, hati, sumsum tulang dan fungsi otak yang tidak normal

Tanda-tanda umum Tubuh kita kekurangan Vitamin E:

  • Penyakit gastric
  • Rambut kering atau kehilangan rambut
  • Kelemahan otot
  • Penyembuhan tisu perlahan
  • Kejang kaki

Jadi, mengapa mesti pilih Shaklee??? Tuan2 dan puan2…tak semua vitamin E di pasaran adalah sama. Terdapat banyak produk vitamin E yang dihasilkan secara sintetik…lebih kurang macam tiruan lah.  Tahu tak kebanyakan vitamin E sintetik dibuat daripada petrokimia aka petroleum? berbeza dengan Shaklee, it’s Natural and safe! Shaklee hasilkan produk dari bahan semulajadi dan amat mementingkan kualiti…Vita-E Complex Shaklee yg bersifat semulajadi lebih mudah diserap oleh tubuh dan ia lebih berkesan kerana badan kita mengekalkan vitamin E semula jadi dalam tisu dengan lebih lama berbanding vitamin sintetik E. Produk Shaklee mmg awesome!

Vit-E

 

“Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan  perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.”  – [1]

References:

[1] http://moodpro.tripod.com/infoubat/vit_E.htm

 

16 Sebab kenapa Shaklee?

Leave a comment
  1. Produk yg bagus, berasaskan bahan semulajadi dan melalui kajian terperinci & ujian yg ketat. yg paling penting disahkan halal.
  2. Syarikat yg mempunyai kredibiliti dan integriti yang tinggi. Sudah 57 tahun di dunia. Dah established.
  3. Sistem yg adil & terbukti. yg paling penting patuh syariah.
  4. Shaklee bayar bonus yg tinggi pd pengedarnya, 50% drp keuntungan syarikat (satu ciri syarikat yg baik). Banyak sangat benefit selain cash bonus, ada car bonus & mcm2 insentif. Satu peluang yg sangat besar.
  5.  Bisnes yg boleh diwariskan pada anak-anak.
  6. Income yg tidak terhad. Boleh jadi passive income dan pelan untuk persaraan.
  7. Bisnes produk kecantikan & kesihatan adalah antara bisnes yg terbaik. Industri yg bernilai billion dollar, termasuk di Malaysia.
  8. Tidak perlukan modal. Tak perlu buat pinjaman bank dan tak perlu berhutang dengan sesiapa.
  9. Boleh dilakukan 100% dari rumah, tak perlu keluar jumpa orang.
  10. Tak perlukan premis perniagaan. Kan mahal nak sewa kedai.
  11. Tak perlu simpan stok yg banyak. Tak ada stok langsung pun boleh.
  12. Hampir tiada risiko rugi, barang rosak, tak laku dsb
  13. Kalis recession (kalis kemelesetan ekonomi), insya Allah. Maksudnya dlm keadaan ekonomi bagus atau tidak, orang tetap akan beli. Orang tetap perlukan suplemen & produk kesihatan.
  14. Peluang perniagaan online yg sangat besar, sepertimana kajian oleh SKMM & Paypal berkenaan peningkatan pembeli online & nilai yg dibelanjakan secara online meningkat sehingga berbillion ringgit. Shaklee boleh dibuat 100% secara online.
  15. Ramai yg dah berjaya mendapat income sehingga 6 angka sebulan. Dengan ilmu, mentor, sistem, strategi dan jalan yg dah tersedia, SEMUA ORANG BOLEH.
  16. Shaklee menyumbang kepada kepimpinan alam sekitar sejak 5 dekad yg lalu. Syarikat pertama di dunia yg memperolehi pensijilan “Climate neutral”. Kita sokong Shaklee, kita turut menjaga alam sekitar kerana produk2 Shaklee adalah MESRA ALAM.

Shaklee_logo_Green - Copy

Berdondeng-dondeng dengan SHAKLEE

Leave a comment

Assalamualaikum… Wah mmg berabuk-rabuk blog nih… dek kesibukan menguruskan kehidupan dengan kerja, anak dan yg seangkatan dengannya, tambahan pulak laptop nye keyboard pulak rosak….mmg lah bertambah2 baloq liat (malas) nak tulis entry.  Alasan! Hehehe. Hari ni terasa teruja nak menulis walaupon guna keyboard USB yg mmg lah tak best nak guna….typo error sokmo…jadik, ampun la ye kalau tetibe baca “AIKKK??? Apa bondo neh?”

Kenapa saya teruja???? Jeng jeng jeng…..teruja nak share experience guna produk Shaklee. Since bersalin tahun lalu…saya dah mula berjinak2 ambil supplement SHAKLEE. Kenapa? Masa lepas bersalin luka czer mmg ler teruk sbb 2 kali kot kena jahit…kenapa 2 kali??? Yesss saya mmg bueh tak tau dok diam last2 rabak la semula perut tu. OK pls take note tau kawan2…kalau dah kene czer, bawak2 la dok diam. Back to benda yg nak diceritakan tadi….saya google2 pasal SHAKLEE and refer kengkawan yg mmg amik supplement SHAKLEE ni…ramai yg recommend..ye la…. NATURAL products and sangat2 reliable. At first saya mula makan ESP + ALFAFA. Susu memang meriah & pekat lemak berkrim…kulit pulak rasa licin tau! Dan parut yg dah jadi hitam tu makin cerah. Saya kulit jenis kalau berparut besar akan jd hitam & berbatas…perit juga bila tetiba terasa pedih tak tentu pasal. Masa preggy saya alahan teruk pada kulit…gatal cam kena kudis abes berparut…consuming ESP helps a lot…now parut2 tu barely can be seen…dah menipis…Alhamdulillah…skarang dapat je gaji saye terus spare duit nak beli supplements…ada beli collagen SHAKLEE juga… no doubt memang the BEST!

Kemudian, Pada bulan JAN 2013…saya sendiri terfikir nak jadi ahli…tak de sape ajak or paksa ok… ini atas kerelaan diri sendiri sbb terpukau dengan produk2 SHAKLEE yg mmg kebaboom best nya… Walaupon ramai ahli2 SHAKLEE di office yg saya boleh cari untuk jadi ahli…ati saya hanya terpaut pada MASTER AINUL…you know why??? Because she’s humble down to earth and saya rasa KAGUM dengan beliau (slalu ushar FB beliau..kekeke). Dia pon long distance husband n wife juz like me :) …jadi…saya pon PM ler nk serah diri jadi ahli under susur galur MASTER AINUL. Alah yuran keahlian seumur hidup bukannye mahal  mana pon…berbaloi2 oke…beli vitamin…badan sehat…untung2 dapat bonus lagi…I LIKE!

Rasa bersyukur & bertuah yg amat sbb bukan  kerana dapat rasa hebatnya penangan vitamin2 SHAKLEE ni aje… dalam secret group, saya ditemukan dengan insan2 yg datang dari pelbagai background…kawan2 baru saya neh tidak lokek ilmu…sentiasa membimbing kearah kebaikan. Slalu ajak dekatkan diri dengan Allah..sentiasa mengingatkan…sentiasa beri motivasi & yg paling penting very SUPPORTIVE. Tak pernah sekali pon saya rasa kena push or what so ever…ahhh MLM! tell me about it…apa yg saya tak join?…semua nya push suruh buat sales lepas join BUT SHAKLEE is totally different… why??? Walaupon saya tak buat sales saya masih mampu menikmati bonus…bonus of having a healthier body…saya jadi ahli…saya dapat beli at member’s price…dan yg penting…untung juga dapat juga bonus RM….he3!  meow!!! Suke tauuu..rasa cam dapat rebate touch n go gitu..TAPI of course la lebih berganda2 bestnya…kalau boleh buat sales…hmm lg la meletoppp dpt $$$$$! huhu

Kalau difikirkan…buat apa la berabih duit beli supplements…kan lagi baik beli handbag LV ke..beli branded stuff….saya pernah terbaca somewhere..tak ingat dah dari mana tp yg penting inti pati message yg org tu cuba sampaikan terpahat kukuh kat kepala otak ni… message dia lebih kurang berbunyi begini “Pada usia muda…kita sibuk mencari harta sampai kita abaikan kesihatan…hinggallah bila kesihatan yg tak dijaga kian merosot…pada waktu tu lah baru kita mula menghabiskan harta  mencari ubat”…kadang2 too late nak cure…baik prevent kan??? Yesss…baiklah kita jaga kesihatan kita walaupon kena telan byk supplements dari sakit then kena telan macam2 ubat…saya pernah sakit berbulan2 tinggal di hospital…jadi saya sangat2 hargai nikmat sihat…kalau kaya takleh kentut…best ka?? Biar masa muda ni kita jaga kesihatan kow2…moga dengan izin Allah…kita kekal sehat comey sokmo. hehe

Ohh bulan ni ada PROMOSI BESTTTTTTTTTT!!! Boleh dapatkan free membership…will share in next post…jari acik ni dah naik lengoh guna keyboard cap ayam nih…nak makan ostematrix & vit E dulu before tidoq ni..esok lebih CERGAS nk gi keje… Wassalam….